Reklama
 
Blog | Petr Hlubuček

Není Václav jako Václav aneb ješita na Hradě

Dopis Václavu Klausovi

Václave Klausi,

 

dostáváte v posledních dnech od politiků  prostřednictvím médií různé vzkazy a reakce na vaše řešení vládní krize. Já vám píši jako občan. Jsem rád, že se nemusím obávat co moje slova způsobí, nemám žádnou moc, nikdo nesleduje co řeknu a svým slovem nemohu ani nikomu ublížit. Vše co vám píšu v tomto dopisu je můj subjektivní pohled.

 

Politiku považuji za cosi nebezpečného. Podle mého názoru je jen velmi málo lidí, kteří se stali politiky či státníky a přitom se „neušpinili“ – nezneužili své postavení, nesnažili se získat co největší moc ani nezvýrazňovali své ego.

Reklama

 

Někdy si představuji, že někteří politici jsou mí přátelé nebo známí a odhaduji, jak se oni sami asi cítí, proč říkají to co říkají a proč jednají tak, jak jednají.  Jako občan jsem poznal vlastně jen několik málo takových politiků, kteří měli moji velkou úctu a obdiv. Lidí, kteří brali politiku jako svou práci a službu své zemi. Uvědomil jsem si, že tito lidé se ani nikdy obávali žádných afér a skandálů. Prostě žili v souladu s tím co říkali a nebyli populisty.

Velmi si vážím takových, u nás snad skoro neexistujících lidí a je mi jedno, když se stane, že třeba nastoupí na přehlídku v kalhotech s krátkými nohavice. Svými činy jsou pro mne skutečnými státníky a vůbec nemusí mít třeba perfektní kravatu.

 

Muž o  kterém hovořím – prezident Václav Havel, je dost možná ve svém nitru  nejistý a váhavý, vždycky se ale jako prezident rozhodoval podle svého nejlepšího svědomí a jako prezident vždy respektoval lidi a jednal v jejich zájmu a v zájmu této země. Dokázal odložit svůj osobní pohled, když to bylo třeba a věci řešil vždy v daném kontextu a smyslupně. Přes všechnu nejistotu, kterou jsem u pana prezidenta Havla cítil,  měl vždy jasnou koncepci, byl čitelný a také soucitný a upřímný.

 

Václava Havla zmiňuji proto, že skoro vše je pro mě ve srovnání s minulým a současným prezidentem v hlubokém protikladu. Václava Havla si hluboce vážím …  Je to muž, kterého mnoho obyčejných lidí v Čechách i v zahraničí cení a respektuje, člověk, který pro tuhle zemi udělal velmi mnoho dobrého. Muž, kterému svého času naslouchal kongres Spojených států. Je i příznačné, že v tomto týdnu se nový prezident Spojených států setká mezi čtyřma očima jen s někdejším prezidentem České republiky.

 

Promiňte mi tedy tento příměr  s prezidentem Václavem Havlem. On zůstal jako prezident vždy velmi konzistentní a čitelný, vás naopak moc hodně ušpinila.

 

Vy jste svého času jste musel jako premiér odstoupit. Strana již jste byl předseda, byla financována zřejmě velmi nečistým způsobem, musel jste se vzdát bytu, který na vás chtěla převést Praha 6, vaše prezidentování s sebou nese takové spory jako například adepti na soudce, kdy jste nepochopitelně odkládal jmenování a ti, kteří s vámi šli do sporu nebyli nikdy jmenováni evidentně jen z důvodů vaší ješitnosti.  Brojíte proti občanské společnosti a jako prezident máte odvahu například říci, že budete bránit realizaci vítězného projektu na výstavbu nové knihovny pana Kaplického vlastním tělem. Dostáváte se do rozporů se zákony této země, když volíte krajně nestandardní kroky kroky, jako je třeba odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu…..

   

Asi máte velkou potřebu neustále se zviditelňovat. Jako prezident jste hovořil za naší zemi, ale velmi často jste  prezentoval jste jen svoje osobní  názory a poškozoval tuto zemi, podle mého názoru, jistě originálními i když myslím, značně nepodloženými názory o klimatu. Neustále  zpochybňujete EU, ale nenabízíte žádnou smysluplnou alternativu. To vše byl ale až doposud jen jakýsi folklór a Česká republika byla zajímavá tím, že má ješitného a hašteřivého prezidenta.

 

Nyní jste udělal ale udělal cosi neodpustitelného. Výrazně jste poškodil  naší zemi a  patrně jen z osobních důvodů, které se netýkají běžných lidí. Proč má na vaši nevraživost s Mirkem Topolánkem, doplácet celá Česká republika ? 

Ze slov některých politiků, z různých rozhodnutí i z vašeho konání je opravdu patrné, že pád vlády byl pečlivě připraven. Jste to vy, kdo tuto šachovou partii ve skutečnosti rozehrál. Jistě budete novinářům tvrdit opak. Já sám  a myslím, že i mnoho lidí v této zemi vám to nevěří.  Mnohá vyjádření a činy do sebe zapadají jako puzzle a vaše často vykonstruovaná tvrzení prostě nejsou přesvědčivá. Mnohokráte jste neříkal pravdu či říkal polopravdu a manipuloval mínění lidí.

 

Vaše funkce se vám zřejmě nyní stala i nástrojem k odmítnutí Lisabonské smlouvy. V tomto ohledu vás asi vůbec nenapadlo položit si otázku, jak tuto věc vnímají lidé. Nepovyšujete svůj názor nad názory i zájmy všech lidí v této zemi ? Domnívám se, že většina lidí vnímá tuto smlouvu jako smysluplnou pro další vývoj naší země i celé Evropy a rozumnou alternativu za současné situace nikdo nenabídl, ani vy ne.

 

Ve chvíli, kdy Mirek Topolánek jako premiér a zároveň představitel Evropy získával pro naši zemi tolik potřebný respekt a uznání v rámci EU, přišel promyšlený úder. Přitom ještě celou situaci podle mého názoru dále vyhrocujete, stavíte podmínky, které nejsou reálné a zřejmě se snažíte, aby se komunisti dostali do vlády. Je škoda, že díky vašemu způsobu řešení se věci spíše vyhrocují a to vše se děje ve chvíli, kdy předsedáme EU. I vaší zásluhou může v Evropě převážit pocit, že malé země opravdu nemohou řídit EU…..

 

Mohu jako občas jen říci škoda. Zvolili jsme si takový parlament, který převahou jediného hlasu zvolil jako prezidenta Václava Klause.  Můžeme jen spekulovat do jaké míry za zvolení mohla manipulace a zda je tento mandát silný. Neustále si totiž kladu otázku, zda opravdu může prezident nerespektovat občany a proč se tak děje. Má prezident právo snažit se otevřít cestu do vlády komunistům a proč tak činí ? A smí prezident ve své ješitnosti škodit své zemi ?

Budete teď zase asi nějakou dobu na titulních stránkách novin a v televizních obrazovkách. Troufnu si ale odhadnout, že o vás se už moje děti nebo jejich děti ve škole  učit nebudou a pokud snad ano, co asi tak bude v těch několika řádcích učebnice dějepisu.