Reklama
 
Blog | Petr Hlubuček

Děkujeme pane prezidente

 

„Bez něj mi ta naše země připadá jako loď bez kapitána“ přečetl jsem si před chvíli vzkaz ve svém telefonu.

Přemýšlím o těch slovech… Václav Havel dokázal před více než dvaceti lety vyvést naši loď ze zapáchajících bažin, kde uvízla s mnoha dalšími loděmi na mělčině. Co víc – usilovně pracoval na tom, aby lodě nepluly na volném moři osamoceně, ale v silné flotile a objevoval dosud netušené námořní cesty . Nebyl ale přitom jen kapitánem, který umí určit správný kurz, snažil se ze všech sil rozsvěcovat majáky, abychom se vyhnuli zrádným a nebezpečným místům a snažil se, aby posádky všech lodí držely pohromadě.  Poslední dny nechávají tušit, že i když se na konci svého života uchýlil do své soukromé kajuty, zůstal ve skutečnosti pořád oním kapitánem naší společné lodi. Myslím, že pro mnohé z nás zůstane nadále kapitánem v našem nitru.

 

Vážený pane prezidente, rozloučení s vámi je posledním krásným dárkem, který jste nám mohl dát. Na chvíli je atmosféra na náměstích a v ulicích podobná tomu, co se dělo v době sametové revoluce.  Byl jste jediným opravdovým politikem a hluboce si vás vážím za všechno co jste pro naší zemi udělal.  To, co jste říkal, to jste i potvrzoval svými činy ať už jako disident, nebo jako prezident.

Z každého vašeho vystoupení jsem cítil velkou upřímnost. Vaše obrovská síla byla podle mého vidění nejen v tom, že jste uměl velmi přesně vystihnout a nazvat pravou podstatu věcí a nebál jste se tyto věci říkat a také je opravdu dělat. Domnívám se, že jste si často nebyl jistý pro svůj ohromný respekt k lidem. To co mnozí vnímali ale jako slabost, byla ve skutečnosti upřímnost a vaše ohromná síla.

Bylo až neuvěřitelné, jak vám naslouchali nejmocnější lidé z celého světa. A bylo stejně okouzlující jak podobně jste propojoval třeba hudebníky naprosto odlišných žánrů a umělce vůbec. Propojoval jste celý náš národ, propojoval jste Evropu i svět. Možná si mnozí z nás  teprve nyní začínáme uvědomovat, co všechno jste pro naši zemi i Evropu udělal.

Reklama

Když vám už docházely síly, vzkázal jste nám všem, že víte, že všechno dobře dopadne. Věřím, moc věřím, že ano. Prvních dvacet let demokracie jsme tedy už ustáli. Mám velkou víru v to, že demokracie bude v naší zemi postupně silnější a silnější a odolá korupci, Putinům nebo tomu co jste nazýval čecháčkovstvím.

V první polovině minulého století jsme si díky prezidentu Masarykovi zachovali svou národní identitu. Na konci minulého století jsme se díky vám, pane prezidente, vrátili do Evropy. Je tedy snad možné věřit, že v dohledné době přijde další silný český prezident, který bude mít svůj podíl na tom, že vzniknou „Spojené státy Evropské“, jejich součástí bude i Česká republika a kde bude společná měna Euro.

Pane prezidente, budete s námi stejně tak, jako je doposud s námi prezident Masaryk. Moc vám děkujeme !

S obrovskou úctou

Petr Hlubuček