Reklama
 
Blog | Petr Hlubuček

Jak dlouho ještě může být Miloš Zeman prezidentem ?

Mnoho lidí v naší zemi asi cítí, podobně jako já, že Miloš Zeman uráží jako prezident slušné lidi, České republice dělá ostudu a z dlouhodobého pohledu zřejmě také velmi poškozuje obraz naší země v zahraničí.

Je pravda, že jednání, výroky, urážky nebo třeba výběr vyznamenaných osob je čistě Zemanova záležitost. Stejně tak ovšem platí, že je ještě pořád prezidentem a neslýchané věci, které předvádí, jsou jeho vlastní vizitkou. Jsou ale bohužel i vizitkou nás všech, celé naší země.  Je tomu tak proto, že Zemana si v přímém hlasování zvolili lidé naší země za prezidenta….

V kontextu nad prezidentovým jednáním se lze domnívat, že už zřejmě naprosto ztratil soudnost a více než záležitostmi hlavy státu se zaobírá svým egem. Nedohlédne, dost možná, důsledky svých činů.

Reklama

Možná je to jinak. Nezáleží mu ani dost málo na tom, co si lidé o něm samotném myslí ale snaží se přebít své temné vystoupení v Číně a před tím na Rhodosu či své zlé výroky na adresu Ukrajiny. Třeba jen proto mluví, po předchozích činech, jako dlaždič.

A nebo jen zkouší ve své ješitnosti, co všechno si ještě může dovolit, co mu projde, jak daleko ještě může zajít a vyžívá se v tom ? A nebo byl opilý ?

Ať už je to jakkoliv,  je neslýchané, jak přední představitel naší země jedná, ale je to možná i dobře. Věřím, že prezident sestoupil tak hluboko, že jeho důvěryhodnost nebude možné jakkoliv restaurovat.  Historie se opakuje a určité rysy posledního prezidentova vystoupení nejsou nepodobné jinému politikovi, který velmi záhy po svém slavném projevu skončil. Byl to také Miloš – Miloš Jakeš.

Je pravděpodobné, že prezident se bude nyní potýkat s velkými problémy na úrovni nejvyšší politické garnitury. Zároveň se ale také začíná objevovat otázka, co jsme my, jako občané této země ochotni ještě tolerovat. V předcházejícím režimu byla míra tolerance neuvěřitelná a trvalo čtyřicet let, než sametová revoluce smetla komunisty. Tehdejší prezident Husák byl přinucen sám velmi rychle rezignovat.  Možná, že na druhý pokus by mohlo stačit pouhých dvacetpět let….. Je na nás, co si ještě necháme líbit.

Já sám nechci prezidenta škodiče, nechce se mi vysvětlovat svým dětem, jak je možné, že ten muž, jehož obraz visí v mnohých školních třídách na stěně, je hulvát a lhář. A už vůbec si nechci představit, jak by reagoval v mezní situaci, jakou může být například ozbrojený konflikt s Ruskem.

Jsem přesvědčen o tom, že již bylo dosti Zemana a rád půjdu 17.listopadu na Václavské náměstí znovu zacinkat klíči.